Requerim el tren Gandia-Oliva-Dénia amb baixadors en les localitats de pas

 In Chronology

A propòsit de l’article amb l’opinió de l’Alcalde d’Oliva, David González, que hui ha publicat el Levante EMV (01-12-2019). He decidit fer un breu resum de la història del tren de la costa, basant-me amb els apunts en forma de dossier que va elaborar el company Vicent Canet, per formar-nos als nouvinguts a la política i que generosament va posar a l’abast de tots a través d’un enllaç a un allotjament en línia.

Plantejar-nos el propòsit del tren Gandia-Oliva-Dénia

Per a donar llum al tren hem de ser perseverants i tenir una visió global. Si bé, Oliva, té dues històriques demandes de mobilitat interurbana, la de traure la N332 que parteix en dos el seu principal nucli urbà i que està a punt de fer-se realitat i la d’aconseguir que arribe la línia de transport ferroviari a la nostra localitat. Possiblement esta última és la que puga tindre major impacte social (i ecològic).

Tal com explicita l’Alcalde d’Oliva, David González, seguim patint reiterats episodis de sofriment (Calvari), entre informes, períodes de consulta i modificacions en l’Estudi Informatiu publicat en 2016.

https://www.levante-emv.com/safor/2019/12/01/fem-proposit-tren-gandia-oliva/1951007.html?fbclid=IwAR3CTLGCDMB455dxAgDTAdu401or-sDcO5-Yu-PdyjO2pk6zhbhbzi0j__w


Breu repàs cronològic sobre el tren de la costa

El tren de la costa desapareix en 1974 amb el motiu del canvi de via estreta a via ampla però, la via ampla mai va arribar amb el resultat actual, des d’aquell moment, València i Alacant van deixar de tindre connexió ferroviària.

Pareix que en l’època que es va llevar el tren, que coincidia amb l’anomenada «febra de l’automòbil» va centrar els objectius comunicatius en el desenvolupament de carreteres i adquisició dels vehicles «familiars» que en aquell moment dotaven «d’independència». Amb un cotxe podies anar on volies, quan volies, transitar i estacionar a gust, sols que de l’ús, se n’ha fet un abús i amb la hiper-massificació automobilística el cotxe ha deixat de poder aportar estos avantatges. Així que les aspiracions ferroviàries, van tornar a ser rellevats.

Des de poc abans dels anys 90 s’han estat barallant diferents alternatives, però a finals d’esta dècada és quan comencen a materialitzar-se els estudis de viabilitat per restablir la connexió ferroviària Gandia – Oliva – Dénia, començant pel projecte de la prolongació del tren de rodalia fins a la nostra ciutat, projecte del qual finalment no es va saber res més, però a partir de la dècada dels 2000 el plantejament implicava fer dos subtrams: Gandia – Oliva i Oliva – Dénia. Amb esta perspectiva es va avançar molt, però a partir de l’any 2002 torna a desaparéixer del mapa (polític) i cau administrativament en l’oblit. De tràmit en tràmit i de protocol en protocol, la ciutadania de La Marina i de La Safor comença a mobilitzar-se.

Pel que fa a infraestructures s’explora la (fallida) possibilitat del tren de la costa en Alta Velocitat, fins que el 4 d’octubre de 2017, el Ministre de Foment, Íñigo de la Serna i el President de la Generalitat, Ximo Puig, es van comprometre a desenvolupar un pla director per millorar el servei de rodalia de la Comunitat Valenciana. Dintre d’este pla, s’ha anunciat el desdoblament de vies des de Gandia a Cullera.

En 2017 ens tornem a mobilitzar a Oliva. «El grup Oliva 30 i l’Agenda Local 21 van arreplegar el guant de la pregunta llançada per l’alcalde, David Gonzàlez, al seu article d’Opinió titulat «Volem tren a Oliva?» (Levante EMV, 25-10-2017), la ciutadania d’Oliva volia tren i sota el lema DonemLlumAlTren, van començar tot seguit un fum d’accions reivindicatives». (Oliva i els trens de la costa, Vicent Canet – 2019).

Finalment s’anuncia el pla de millora de la qualitat de les rodalies 2017-2025 amb una inversió prevista de 1.436,55 milions d’euros entre els quals 139,24 milions per a la duplicació del tram València – Gandia i 54,45 per a la renovació de les vies actuals, 129,58 milions per a la prolongació fins a Oliva i algunes inversions més xifrades en 27,83 milions.

https://www.fomento.gob.es/ferrocarriles/estudios-en-tramite/estudios-y-proyectos-en-tramite/gandia-oliva-denia

Per acabar i recuperant algunes de les conclusions que es fan en el dossier «Oliva i els trens de la costa» de Vicent Canet 2019 que apunta a la poca serietat que deu anys després de l’anunci del tren de la costa en Alta Velocitat (14-07-2009) i huit després de la signatura del protocol entre el Ministeri i la Generalitat (11-10-2011), la qüestió dels traçats seguisca sense definir. Que cal aprofundir en l’estudi de la reducció d’emissions de CO₂, més encara que en no fa molt la Generalitat Valenciana i posteriorment la Unió Europea ha declarat l’Estat d’Emergència per la Causa Climàtica.

https://www.gva.es/contenidos/publicados/multimedia/prensa/20190906/doc/Declaracio_emergencia_climatica_final.pdf

https://www.lavanguardia.com/natural/20191128/471928210601/emergencia-climatica-europa-cop25.html

Tampoc és tolerable que encara no ens quede clar del tot quina d’ambdues alternatives s’executarà a Oliva. Si la més econòmica és la 2B, la més adient per a Oliva és la 2A.

https://cdn.fomento.gob.es/portal-web-drupal/estudios_en_tramites/Gandia-oliva/02_Estudio_Impacto_Ambiental/ap04_estudio_acustico.pdf

Ara hi tornem a trobar disgustos, es descarten els abaixadors de Bellreguard, el Verger i Ondara. És més, a hores d’ara, no ens hauria de valdre una resposta d’inviabilitat econòmica, a cas no caldria preponderar l’impacte social o l’estalvi d’emissions de CO₂?

Cal insistir, #DonemLlumAlTren

Què volem a les comarques de La Marina i La Safor?

Rodalies que cobrisquen les necessitats de mobilitat interurbana

A La Marina i La Safor, comarques que serveixen de fita entre la província de València i la d’Alacant, no requerim connexions d’alta velocitat per ser un pont entre les dos capitals de província, sinó que volen que se’ns resolguen els nostre problemes de mobilitat interurbana. No ens importa fer dues o tres parades ràpides en els pobles per on passe la línia ferroviària, el que ens importa és poder gaudir d’ella per poder desplaçar-nos amb un transport públic que considerem sostenible des de la perspectiva mediambiental i molt interessant des de la perspectiva social.

Referències:

“Oliva i els trens de la costa”, Vicent Canet – 2019. http://bit.ly/donemllumaltren 

Article d’Opinió de l’Alcalde d’Oliva, David González:

https://www.levante-emv.com/safor/2019/12/01/fem-proposit-tren-gandia-oliva/1951007.html?fbclid=IwAR3CTLGCDMB455dxAgDTAdu401or-sDcO5-Yu-PdyjO2pk6zhbhbzi0j__w

Pàgina web de l’Ajuntament d’Oliva: https://oliva.es/?s=Tren+de+la+Costa&search=Cerca 

Opinió publicada a Facebook de l’Alcalde de Bellreguard, Àlex Ruíz:

https://www.facebook.com/alexandreruizgadea/posts/10215675322620899

Article de Las Provincias sobre el baixador de Bellreguard:

https://www.lasprovincias.es/safor/fomento-ignora-alegaciones-20191128003058-ntvo.html?fbclid=IwAR2fu4ErRxoVPui0im2WCMzFdAoJSqwBvbvqtJhSCt9mDe8ffTmO9qqBgBU

Pàgina de notícies de Compromís: https://compromis.net/31635/compromis-demanara-compareixences-de-carrecs-de-foment-a-partir-de-dimarts-perque-informen-de-lample-cs-tgn-i-el-tren-de-la-costa/ 

Pàgina del Ministeri de Foment: https://www.fomento.gob.es/ferroviario 

Estudi informatiu del Ministeri de Foment: https://www.fomento.gob.es/ferrocarriles/estudios-en-tramite/estudios-y-proyectos-en-tramite/gandia-oliva-denia 

Recent Posts

Dejar un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Contact Us

Pots enviar-nos un missatge de correu electrònic i et respondrem tan prompte com siga possible.

Not readable? Change text. captcha txt